Ffmpeg Video Encoding Rehberi - Görüntüyü ve Sesi Birbirinden Ayırma

Ffmpeg ile Görüntüyü ve Sesi Birbirinden Ayırma




Bu zamana kadar anlattıklarımı sırasıyla okuyup anladıysanız şimdi yapacağım şeyde bunların bir kaçının birleşimini göstereceğim.

Pekala, video dosyasının containerını değiştirmeyi zaten anlatmıştım. Video kodeğine müdahale etmeden, yeniden encode yapmadan, uygun meta datalarla yeni bir video formatı içine, halihazırda kodlanmış görüntüyü ve sesi, muhafaza etmenin nasıl yapılacağını aşağıdaki linkteki iletide anlatmıştım.

https://kanpuusan.blogspot.com/2021/02/ffmpeg-ile-vidonun-containern.html

Şimdi Videodan görüntüyü ayırmayı ve akabinde sesi ayırmayı göstereceğim.

Videodan görüntüyü ayırma

ffmpeg -i input_video.mkv -c:v copy -an output_video.mkv

Yukarıdaki satıda iki kilit nokta var. İlki "-c:v copy" burada görüntüyü yeniden kodlamadan kopyalamasını söyledik, ikincisi ise "-an" ses dosyasını hiçbir işleme almamasını, kopyalamak için bile işleme almamasını söyledik. Bu sayede çıktı olarak içinde ses olmayan bir görüntü(video) oldu.

Video'dan sesi ayırma

Şimdi sesi ayırma işlemini yaparken videonun içindeki ses dosyasının formatını öğrenmemiz gerekli bunun için şöyle küçük bir yöntemek başvuralım

Komut satırına aşağıdaki gibi yazım ve ekrana video bilgileri yazdırılsın. Videonun meta datasına bakacağız.

ffmpeg -i input_video.mkv -hide_banner

*Burada -hide_banner argümanı ffmpeg'in her seferinde ekrana yazdırdığı versiyon bilgilerini yazdırmaması için eklenmiştir.


Mesela yukarıdaki örnek resimde sarı renkli kare ile işaretlediğim yerde videomdaki sesin formatını gördük. Çıkarırken bunu ses dosyasının uzantısı olarak yazacaksınız.

ffmpeg -i input_video.mkv -c:a copy output_audio.flac

Böylelikle sesi de ayırmış olduk.

Sonuç olarak, yeni oluşan dosyalarınız sayesinde birbirinden ayrı görüntü ve ses elde etmiş oldunuz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar